Hyötymäen kierrätysasema Tervakosken Rehakassa

Tervetuloa Hyötymäen kierrätysasemalle

Palvelemme yritys- ja henkilöasiakkaita jätteiden vastaanotto- ja lajittelupaikkana Tervakosken Rehakassa, Janakkalassa. 

Tavoitteenamme on, että meille saapuvat jätteet pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti uusina raaka-aineina mm. teollisuudenalan raaka-aineina ja polttoaineena. Siksi edellytämme asiakkailtamme jätteiden asianmukaista lajittelua, ettei jätejakeet mene sekaisin ja ne on helppo purkaa. 

Kierrätysasema on avoinna arkisin klo 7.00–15.30. Mahdollisuus jätteiden tuomiseen myös aukioloaikojen ulkopuolella sopimuksen mukaan.

Osoite

HUOM! Navigaattori ohjaa viimeiset 500 metriä väärin. Asiaa selvitellään Googlen kanssa. Katso tarkemman  ajo-ohjeet sivun alareunasta. 

Yhteystiedot

Puhelut ohjautuvat Janakkan Jätteenkuljetuksen asiakaspalvelun kautta.

Mitä voit tuoda meille?

Emme ota vastaan

Tarina Hyötymäestä

Ajatus Hyötymäen kierrätysasemasta syntyi, kun yrityksen kasvuun pohdittiin erilaisia mahdollisuuksia, pysymällä silti ympäristönhuoltoalalla. Kierrätysasema tuntui luontevalta ratkaisulta. Se lisää yrityksen mahdollisuuksia vaikuttaa jätteiden kierrätysasteeseen huolehtimalla materiaalien hyvästä lajittelusta ja  järjestämällä hyötymateriaalit uudelleen kiertoon mm. kierrätysmuovina ja -paperina. Toisaalta. Hyötymäen roolina oli myös turvata yrityksen toimintaa, mikäli silloinen jätehuollon kunnallistaminen vaikuttaisi henkilöasiakkaiden jätteiden kuljetukseen. 

Uhkakuvat toteutuivat ja Janakkalan jätteenkuljetus hävisi henkilöasiakkaiden jätteiden keräyksen kilpailutuksessa jätehuollon kunnallistamisen yhteydessä. Siitä huolimatta yritykselle aukesi uusi liiketoimintamalli jätteiden vastaanottajana, lajittelijana sekä kierrättäjänä Hyötymäen kierrätysasemalla. Helmikuussa 2020 hallin valmistumisen jälkeen Hyötymäessä järjestettiin suuret avajaiset, jonne kutsuttiin niin yhteistyökumppanit kuin naapuritkin- kuten meillä täällä maalla on tapana.

Jätteet laadukkaiksi raaka-aineksi uusiokäyttöön

Tavoittemme on, että meille saapuvat jätteet pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti uusina raaka-aineina esimerkiksi biopolttoaineena ja energiana. Siksi myös sinulla on vastuu huolehtia jätteiden asianmukaisesta lajittelusta, että jätejakeet eivät mene sekaisin ja ne on helppo purkaa.

Tavoittemme vuoksi pidätämme oikeuden olla vastaanottamatta toimitusta, mikäli meillä on syytä epäillä niiden sisältävän vastaanottoon kelpaamatonta materiaalia. Pidätämme myös oikeuden velvoittaa tavarantuoja viemään tarkastuksessa vastaanottokelvottomaksi osoittautuneen kuorman pois.

Pääset tutustumaan lajitteluohjeeseen alta.

Lajittele jätteet oikeanmukaisesti

Akut kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen Vastaanotamme sinne akkuja ja lyijyakkuja, joita ovat mm. erilaisten ajoneuvojen, työkoneiden, mönkijöiden, mopojen ja moottoripyörien, veneiden ja varavoiman  akut. Lyijyakuista löytyy merkintä Pb. 

Ei litiumakkuja ja kannettavat akut ja paristot

Bitumin ja kiviaineksen seos, jolla päällystetään teitä ja piha-alueita. 

Betoni, tiili, laatat ja keramiikka tulisi mahdollisuuksien mukaan lajitella erikseen jätelajeittain, mutta  voidaan myös vastaanottaa sekaisin, jolloin erottelemme jätelajit kierrätysasemalla.

Kattohuopa eli toiselta nimeltä bitumikate, jota käytetään kattojen pintamateriaalina. Puhdasta bitumia  syntyy raakaöljyn jäännöstuotteena. 

Kaupanalalla ja teollisuudessa syntynyt energiajäte, joka ei sisällä biojätettä. 

Kuivat kipsilevyt. Saa sisältää vähän tapettia, nauloja ja ruuveja. 

Kyllästetty puu on vaarallista jätettä. Kyllästettyä puuta on painekyllästetty puu, maalattu puu, pihalaatat,  parvekelaatat. Se saa sisältää vain vähän metallisia osia, kuten nauloja ja ruuveja 

Erilaisten ajoneuvojen ja peräkärryjen renkaat.  

Ei vanteita, ne kuuluvat metallinkeräykseen

Lasin keräykseen kuuluu värilliset sekä värittömät lasipullot ja -purkit.  

Panttipullot tulee kierrättää kaupan pullonkeräykseen.

Luonnon puumateriaalit tulee eritellä mahdollisuuksien mukaan jätelajeittain. 

Risut 

Oksat, pensaat, rangat, latvukset sekä sekalainen harvennus- ja raivauspuu 

Kannot 

Kannot, juuristot ja tyvipuut. Materiaali saa sisältää pieniä määriä juuristossa kiinni olevaa puhdasta maa ainesta. Sekakuormat luokitellaan kantojen hinnan mukaisesti. 

Haravointijäte 

Haravoinnista ja puutarhasta syntynyt maatuva jäte, ruohonleikkuusta syntynyt jäte, kävyt ja risut.  Haravointijätteen voi myös pienissä määrissä lajitella osaksi talkoojätettä.

Ei saa sisältää hevosen lantaa, vieraslajeja, kuten jättiputkea tai maa-ainesta, espanjansiruetana alueelta.

Kivet, hiekka ja multa. Mahdollisuuksien mukaan lajiteltava jätelajeittain. Puhdas erä tulee toimittajalle  edullisemmaksi kuin seulottava. Maa- ja kiviaineksen voi myös kierrättää osana rakennusjätettä. 

Metallinkeräykseen otetaan vastaan pienmetallia sekä isompaa metalliromua. 

Pienmetalli 

Säilyketölkit ja metallipurkit, alumiinivuoat ja -foliot, kattilat ja paistinpannut, metallikannet, kruunu- ja  kierrekorkit, pantittomat juomatölkit, tyhjät ja kuivat maalipurkit, tyhjät ja paineettomat aerosolipullot sekä  tyhjät alumiinituubit korkit irrotettuina. 

Metalliset ruokapakkaukset kannattaa tyhjentää ja huuhdella. Säilyketölkit ja -purkit puolestaan kannattaa  litistää tai latoa sisäkkäin, jolloin säästyy tilaa. 

Metalliromu 

Metalliromut ja -pakkaukset, pellit, putket, kaapelit ja tyhjät tynnyrit sekä metallihuonekalut, polkupyörät,  kiukaat, koneiden ja laitteiden metalliosat, tyhjät ja paineettomat aerosolipurkit sekä tyhjät ja sivellinkuivat  maalipurkit. 

Metallinkeräykseen ei kuulu: 

Sähkö- ja elektroniikkaromu, metalliset aerosolipakkaukset, joissa voi olla vielä painetta

Otamme vastaan muovia lajiteltuna kolmeen kategoriaan: puhdas muovi, likainen muovi ja kierrätykseen  kelpaamaton muovi. Lisäksi, jos toiminnasta syntyy merkittävä määrä tasalaatuista yhtä lajia, kuten  kalvomuovia, tulee se lajitella mahdollisuuksien mukaan erikseen. 

Puhdas muovi 

Tuotteiden puhtaat muovipakkaukset (eivät itse muovituotteet), pesuaine- ja shampoopakkaukset,  muovipullot, -kanisterit ja -purkit, muovikassit, -pussit ja -kääreet, elintarvikkeiden muoviset pakkaukset; jogurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset. 

Pyyhi tai huuhtaise tyhjät muovipakkaukset tarvittaessa kylmällä vedellä ja anna kuivua. Irrota korkit,  kannet ja suojakalvot erilleen, sillä ne ovat usein eri muovilaatua – tämä helpottaa muovien koneellista  lajittelua. Pakkaukset voi löyhästi pakata muovikassiin ja laittaa kassissa muovin kierrätykseen. 

Likainen muovi 

Samat materiaalit kuin puhtaan muovin keräykseen, mutta muovi vaatii pesua ennen kierrätystä. Kalvomuovi 

Kalvomuovien joukkoon lajitellaan PE-pakkaukset ja -kääreet, kiriste- ja kutistekalvot, kuplamuovit, tyhjät  raaka-ainesäkit ja -kääreet sekä lavahuput. 

Kalvomuovien joukkoon eivät kuulu muovipakkaukset, verkot, suursäkit, pakkausvanteet, styroksi,  vaahtomuovi, lasikuitu, hiekka, sora tai muut maa-ainekset, vaaralliset jätteet tai biojätteet. 

Muovinkeräykseen ei kuulu:

– PVC-muovia sisältävät pakkaukset (pakkausmerkintä 03) 

– muut muovituotteet, kuten lautaset, pulkat ja lelut 

– biohajoavat pakkaukset 

– kartonki- ja paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna 

– yritystoiminnassa syntynyt muovijäte 

– vaarallinen jäte

Pahvinkeräyksen joukkoon kuuluvat pahvilaatikot, ruskea kartonki, voimapaperi ja aaltopahvi sekä ruskeat  paperikassit. 

Pahvinkeräykseen eivät kuulu: 

Märät tai likaiset pahvit, folio- tai kelmupahvit, styroksi, muovi tai nestepakkaukset. Märät ja likaiset pahvit  kuuluvat energiajakeeseen.

Paperin keräyksen eli keräyspaperin joukkoon kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet,  värilliset paperit, kirjekuoret ja uusiopaperi. Keräyspaperin joukkoon voi laittaa myös puhelinluettelot. 

Paperinkeräykseen ei kuulu: 

Kirjat, kertakäyttöastiat, jäljentävät paperit, kopiopapereiden kääreet (jotka sisältävät muovia), paperikassit,  pahvi ja kartonki, lahja- ja käärepaperit, tietosuojapaperit ja muovi.

Puhdas puu 

Käsittelemätön puujäte, kuten puupakkaukset, kuormalavat, uudisrakennusten käsittelemätön rakennuspuu (laudat, rimat yms.), puhdistettu betonilaudoitus, puuviilu, liimaa sisältämättömät kuitulevyt,  pinnoittamaton HDF-levy, lämpöpuu 

Puhdas puu-jätejae saa sisältää pieniä määriä metallia, kuten nauloja ja ruuveja 

Purku- ja saneerauspuu 

Rakennusten purku- ja saneerauskohteista syntyvää vanhaa puumateriaalia ja puutuotteita. Puujätteeseen ei kuulu: 

Kyllästetty puu tai muu rakennusjäte eikä kannot, risut yms. luonnolliset puumateriaalit

Rakennus- ja purku-urakoissa syntynyt hyödyntämiskelpoinen materiaali. Jätelain mukaan jätelajit on  lajiteltava jätelajeittain mahdollisuuksien mukaan. Lue lisää rakennus- ja purkuhankkeisiin ryhtyvän  velvollisuuksista (mukaan lukien kotitaloudet ja pienrakennuttajat) täältä tai tarkemmin suoraan jätelaista

Rakennusjätteeseen ei kuulu: 

Yhdyskuntajäte, asbesti

Käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet, jotka vaativat toimiakseen sähkövirtaa, akkua, paristoa tai  aurinkoenergiaa. Näitä ovat esimerkiksi: kodinkoneet, tietokoneet, tulostimet, puhelimet, televisiot,  valaisimet (ei hehku- ja halogeenilamppuja) ja sähkökiukaat.

Kiinteistöjen siivoamisesta syntyvä hyödyntämiskelpoinen jäte, kuten huonekalut, pihan siivousjätteet,  kuolinpesän siivousjäte, puu-, rakennus- ja pakkausmateriaalit sekä haravointijäte. 

Seuraavat jätteet hinnoitellaan erikseen, jos niitä löydetään kuorman tarkastuksessa, esimerkiksi sähkö- ja  elektroniikkalaitteet 30 € / kpl, akut 5 € / kpl, autojen renkaat 10 € / kpl, painekyllästetty puu 180,89 € /  tonni (hinnat alv. 0%). 

Talkoojätteeseen ei kuulu: 

Yhdyskuntajäte tai vaarallinen jäte

Vastaanottoehdot

Tavarantuoja vastaa tuomansa materiaalin laadusta ja laskun suorituksesta. Vastaanottaja (Janakkalan Jätteenkuljetus Hyötymäen kierrätysasemalla) voi kieltäytyä vastaanottamasta toimitusta, jos on syytä epäillä niiden sisältävän vastaanottoon kelpaamatonta materiaalia.

Vastaanottajalla on oikeus velvoittaa tavarantuoja viemään pois tarkastuksessa vastaanottokelvottomaksi osoittautunut kuorma. Tästä aiheutuvista kustannuksista vastaa tavarantuoja.

Kuorman purkuihin liittyvät apukonetyöt, kuten materiaalin alas nostot, lavojen kaavinnat sekä puristimien tyhjennykset suoritetaan vain tilaajan omalla vastuulla ja vain mikäli se katsotaan olevan mahdollista ilman ilmeistä vaurio- tai turvallisuusriskiä. 

Ajo-ohjeet

Aseta navigaattoriin osoite Hyötymäentie 81, 14200 Tervakoski. 

Huom! Googlen navigaattori ohjaa viimeiset 500 metriä väärin. Löydät perille, kun kääntyessäsi Kusiaismäentielle, käännyt heti seuraavasta mahdollisesta oikealle Hyötymäentielle ja jatkat tien loppuun Hyötymäen kierrätysasemalle. 

Saapuessasi kierrätysasemalle etelästä, Tervakosken suunnalta: käänny ensin Kirkkotielle ja aja Kirkkotietä pitkin noin 1,4 km. Käänny sen jälkeen vasemmalle Rehakantielle. Aja Rehakantietä noin 1,7 km, jonka jälkeen käänny vasemmalle Kusiaismäentielle. Kusiaismäentieltä käänny heti seuraavasta oikealle Hyötymäentielle ja jatka tien loppuun asti Hyötymäen kierrätysasemalle. 

Saapuessasi kierrätysasemalle pohjoisesta, Rehakan suunnalta: käänny ensin Rehakantielle. Aja Rehakantietä noin 3,9 km ja käänny sen jälkeen oikealle Kusiaismäentielle. Kusiaismäentieltä käänny heti seuraavasta oikealle Hyötymäentielle ja jatka tien loppuun asti Hyötymäen kierrätysasemalle.

Kierrätysasema sijaitsee Rehakassa, Hyötymäentie 81, 12400 Tervakoski

Scroll to Top
Laita meille viestiä!